Een vaste relatie is altijd een uitdaging. Ook al is jouw partner ook een man, het zal er bij jullie best wel eens om spannen, want mannen kunnen onderling sterk verschillen.
Het is een populaire overtuiging dat homomannen en vaste relaties niet samengaan. Homomannen vinden ook dat deze mannen zo sterk op seks gericht zijn, dat ze geen langdurige relatie kunnen hebben.
Het tegendeel is natuurlijk al meermaals bewezen.
De omgekeerde veronderstelling leeft ook sterk. Sinds het mogelijk is om te huwen, wordt van een homoman bijna verwacht dat hij een gesloten, vaste relatie heeft. Ook in de homowereld heerst de norm van monogame vaste relaties.
Hoe jij en je vriend omgaan met kwesties als monogaam blijven of niet, samenwonen of niet, is iets dat je onderling overeenkomt. De keuzen verschillen van koppel tot koppel, maar kunnen ook veranderen naargelang de fase waarin jullie relatie zich bevindt.
Als je een tijdje met je partner samen bent, voel je dat sommige dingen veranderen. Je bent niet meer zo verliefd als in het begin en je ontdekt bepaalde tekorten bij je vriend.
Je leert hoe de ander communiceert, hoe hij beslissingen neemt, je wordt met je neus op zijn dagelijkse gewoonten gedrukt. Je moet vaak praktisch nadenken over jullie relatie. Willen jullie gaan samenwonen en samen grote aankopen doen? Soms is het lastig om het eens te worden en ongetwijfeld komt het af en toe ook tot een conflict.
Sommige mannen hebben een opeenvolging van vaste relaties die telkens een aantal weken tot maanden duren. Wanneer het tot een breuk komt, gaan ze op zoek naar iemand anders. Zo’n relatiepatroon heet seriële monogamie.
Andere koppels beslissen na een moeilijk moment om toch samen door te gaan. Een vaste relatie is pas stabiel, als er een paar conflicten overwonnen zijn. Seks blijft belangrijk in hun relatie, maar andere aspecten van een relatie krijgen vanaf dan vaak meer gewicht. De relatie wordt doorgaans dieper, warmer, meer geborgen.