werkwijze - Gestalttherapie voor homo en bi-mannen

Ga naar de inhoud



Intakegesprek
Relatietherapie begint met een intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om kennis met elkaar te maken, jullie hulpvraag te verkennen en een eerste indruk te krijgen of het mogelijk is om met elkaar te 'werken'.
In dit gesprek is er ook aandacht voor het gezin van herkomst, jullie leef- en werksituatie, relaties en gezondheidstoestand, omdat deze vaak een rol kunnen spelen bij jullie problemen.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Hoe lang een traject duurt, is afhankelijk van jullie hulpvraag en situatie. Kunnen jullie vooruit of willen jullie je relatie verdiepen? Jullie bepalen zelf je einddoel. Gemiddeld volstaan 6 tot 10 sessies van 75 minuten. Als er sprake is van een crisis is het verstandig wekelijks te werken. In principe moet een sessie per 2 weken werkelijk voldoende zijn. Als jullie het idee hebben dat jullie verder kunnnen, worden de sessies verder uit elkaar gepland. De begeleiding kan worden afgerond als jullie het idee hebben dat jullie op eigen kracht verder kunnen.

Methode
Als relatietherapeut kies ik voor ieder koppel de meest geschikte mix van methoden uit enkele proces- en ervaringsgerichte therapeutische richtingen zoals de gestalttherapie, lichaamsgerichte therapie, contextuele therapie, familieopstellingen en sexual grounding.
De kern van mijn werkwijze is, dat niet de partners in therapie zijn, maar dat de ‘relatie’ of met een ander woord de ‘wisselwerking’ tussen beide partners in therapie is.

Welke richting?
Wanneer partners problemen hebben, is het contact tussen hen verstoord.
In relatietherapie ligt de nadruk onder andere op:

  • hoe ga je met elkaar om?

  • wat zijn de verschillen en de overeenkomsten?

  • waar liggen de mogelijkheden en de beperkingen?

  • wat verbindt je en wat geeft juist afstand?

  • hoe kun je elkaar tegemoet komen, zonder jezelf tekort te doen of te verliezen?

  • wanneer en waardoor ontstaat er strijd en hoe kun je daar samen weer uitkomen?


Succes!?
Het succes van de begeleiding is voor een groot deel afhankelijk van jullie motivatie en inzet. Belangrijk, niet in de laatste plaats, is het nakomen van afspraken.

Terug naar de inhoud